Hoe blijf ik gemotiveerd om te sporten?
22 mei 2022 

Hoe blijf ik gemotiveerd om te sporten?

Je hebt eindelijk je routine te pakken. Je hebt een nieuw schema of routine die je leuk vind, en je zit er lekker in. Maar dan blijft de vraag, hoe blijf je voor langere tijd gemotiveerd? 

Afvallen, spiermassa opbouwen of simpelweg gezonder worden is natuurlijk heel goed. Je wil het alleen wel vasthouden. Het is niet voor niets dat voor krachtsporters de uitspraak “use it or lose it” bestaat. Wat je niet gebruikt heeft je lichaam niet nodig, en zo wordt je resultaat waar je zo hard voor hebt gewerkt, langzaam minder. 

Motivatie is dus een belangrijk aspect om je resultaat niet alleen te behalen, maar ook vast te houden. 

Maar hoe zorg je er voor dat je nog over 1, 3 of zelfs 5 jaar gemotiveerd blijft? Na het lezen van deze blog weet je precies hoe jij op de lange termijn gemotiveerd kan blijven! 

Wat is motivatie? 

Motivatie is het proces wat doel-georiënteerd gedrag begint, stuurt en onderhoudt. Het zorgt er voor dat je doet wat je doet. Al is het een glas water pakken wanneer je aan je bureau zit of een boek lezen voordat je naar bed gaat. Al dit gedrag komt voort uit een bepaalde motivatie. 

De term “motivatie” wordt vaak gebruikt om te beschrijven waarom een persoon iets doet. Het is de drijfveer achter menselijke acties. Zonder motivatie zou je namelijk weinig voor elkaar krijgen. 

Motivatie wordt daarnaast ook beīnvloedt door een hele hoop factoren. Denk bijvoorbeeld aan je sociale cirkel en je omgeving. Wanneer jij je in een omgeving bevindt waarin sporten vaak belachelijk wordt gemaakt en niemand aan sport doet, is wellicht je motivatie om te sporten een stuk minder. Dit is wellicht een simpel voorbeeld, maar laat zien dat motivatie vaak niet enkel van binnenuit komt. Er zijn namelijk verschillende onzichtbare factoren die ook een grote rol spelen op jouw motivatie.

Motivatie kan onderscheiden worden tussen 2 soorten: 

  • Intrinsieke motivatie 
  • Extrinsieke motivatie 

Het is belangrijk om te weten waar jouw motivatie vandaan komt. Er zijn namelijk externe drijfveren die jouw richting je doel sturen, en interne verlangens die je richting je doel sturen. We gaan beide soorten motivatie behandelen. 

Intrinsieke en extrinsieke motivatie 

We onderscheiden dus deze 2 soorten motivatie. Het is belangrijk om te weten waar je motivatie vandaan komt, aangezien je dit veel inzicht kan geven over waarom je wellicht steeds stopt met sporten, gezond eten of naar je doelen streven na een bepaalde tijd. 

Extrinsieke motivatie 

Dit is waarschijnlijk de soort motivatie die jij aanhoudt met betrekking tot sporten. Je kan het vergelijken met een wortel aan een touwtje die voor je gezicht hangt: “Door sporten verlies je gewicht!” of “Je wordt dik als je niet sport!”. Externe factoren zijn onder andere: 

  • Er goed uit willen zien op het strand.
  • Gewicht verliezen voor je trouwdag.
  • Zichtbare buikspieren willen.
  • In een oude spijkerbroek willen passen.
  • Terug naar het gewicht willen wat je vroeger was .
  • Er goed uit willen zien voor je man / vrouw of vriend / vriendin.

Wanneer je dit type motivatie hebt, ga je niet sporten omdat je het leuk vind. Je doet het puur omdat het je iets gaat geven in de toekomst of om anderen tevreden te stellen. De drijfveer komt dus niet diep vanuit jezelf. 

Dit is niet altijd slecht wanneer het werkt. Sterker nog, het kan zelfs goed zijn voor de momenten dat je minder gemotiveerd bent, en je herinnerd jezelf aan je doel. 

Het probleem is vaak dit: Wat nou als het sporten je niet geeft wat je wilt, of wanneer je het wilt? Wat nou als je niet de hoeveelheid training kan doen om dat lichaam te krijgen wat je wilt? Of wat nou als je niet de juiste genen hebt om een gedefinieerde sixpack te krijgen? Dat zijn vaak de instanties waarbij motivatie wegvalt. 

Denk maar eens na: Waarschijnlijk verloor je motivatie omdat je: 

  • Toch niet het resultaat had gekregen waar je op had gehoopt 
  • Het langer duurt dan verwacht 
  • Het er niet hetzelfde uit zag dan dat je had verwacht 
  • Het meer moeite kost dan dat je had verwacht

Allemaal voorbeelden van extrinsiek gemotiveerde mensen die op deze manier motivatie verliezen, en dus stoppen met hun doelstelling najagen. Maar wat is het verschil met intrinsieke motivatie, en waarom is dit beter? 

intrinsieke motivatie

Dit is motivatie die van binnen komt en is een stuk moeilijker om te verkrijgen, denk bijvoorbeeld aan:

  • Trainen omdat het goed voelt 
  • Je goed voelen wanneer je sterker was dan vorige training 
  • Van training houden omdat het ontspannend werkt 
  • Trainen omdat jij als persoon je gezondheid als een belangrijke kernwaarde ziet.

Het grootste verschil tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie is dat intrinsieke motivatie van binnen komt en bij je identiteit en waarden past, en daarom ook veel langer aanhoudt.

Daarom is het ook wetenschappelijk bewezen dat de belangrijkste factoren voor succes met afvallen op de lange termijn zijn: 

  1. Interesse hebben in wat je doet 
  2. Het leuk vinden wat je doet 
  3. Geloof in eigen kunnen hebben.

Beide vormen van motivatie zijn dus belangrijk. Intrinsieke motivatie is je drijfveer. Extrinsieke motivatie werkt als een extra zetje in de rug. Een combinatie van beide werkt dus het beste. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Daarvoor heb ik voor jou 4 praktische tips opgesteld voor meer motivatie. 

Tips voor meer motivatie om te blijven sporten

Motivatie klinkt in theorie heel logisch. In de praktijk gaat dit echter vaak anders. Daarom heb ik voor jou hieronder 4 tips opgesteld. 

Tip 1: Geef jezelf een echte beloning 

Sommige mensen zijn simpelweg al gemotiveerd door doelen zoals gewichtscontrole of betere gezondheid. Echter werkt motivatie bij veel mensen vaak via een beloning. Door jezelf echt te belonen linkt je brein de activiteit aan een beloning, en vergroot je de kans dat het gedrag ook op de lange termijn een gewoonte blijft. 

Wanneer je dit op de lange termijn volhoudt, heb je op een gegeven moment geen externe beloning meer nodig aangezien het resultaat voor zichzelf spreekt en de gewoonte is ingebouwd. Beloon jezelf dus voor je harde werk.

Tip 2: Zoek een commitment partner 

We kunnen aan onszelf allerlei dingen beloven, maar onderzoek laat simpelweg zien dat de kans groter is dat je een gewoonte volhoudt wanneer je een afspraak maakt met een vriend. Denk aan afspraken zoals: 

  • Elke keer als je je training mist of afzegt, 20 euro aan een vriend geven 
  • Als ik komende 3 maanden het niet volhoudt om 3x per week te sporten, dan neem je je vriend of vriendin mee uit eten.

Dit zijn simpele manieren om de kosten en baten in je hoofd te veranderen en een extra stok achter de deur te hebben om toch het gewenste gedrag te vertonen. Deze vorm van motivatie is excentriek, maar zal uiteindelijk in intrinsieke motivatie veranderen. Net als bij tip 1. 

Tip 3: Doe een activiteit die je leuk vindt

Klinkt simpel, maar niet iedereen vindt met een schema in de sportschool trainen leuk. Niet iedereen vindt hardlopen leuk. Als je een activiteit doet die je echt tegenzit, dan ga je het nooit op de lange termijn volhouden en het resultaat vasthouden. De ene sport bijvoorbeeld liever alleen in de sportschool, de andere gaat met een groep op zondag wielrennen. 

Denk na over wat voor soort activiteiten je liggen, en wat in het verleden minder goed heeft gewerkt.

Conclusie

Motivatie is houdt dus nooit op de lange termijn 100% aan, zelfs niet bij de sporters waar je zo tegenop kijkt. Probeer dus daarom om te kijken hoe je je intrinsieke motivatie beter kan ontwikkelen, aangezien dit er voor gaat zorgen dat je het op de lange termijn beter volhoudt. Het hoort dan namelijk bij je identiteit.

Hopelijk helpen deze 3 tips je alvast vooruit. Wil je meer tips lezen? 

Klik dan hier >>>

Over de schrijver
Reactie plaatsen