Ontbijt overslaan: Een goed idee of niet?
“Ontbijt is de meest gezonde maaltijd van de dag” is nog steeds een van de gezegdes die je vaak hoort. Ontbijt wordt doorgaans als gezond gezien en als belangrijker dan andere maaltijden. Zelfs de officiële autoriteiten zoals het voedingscentrum raden aan om wel ontbijt te eten.
Er is tegenwoordig genoeg informatie te vinden over ontbijt, of het je helpt met afvallen en of het ongezond is om ontbijt over te slaan. In deze blog lees je alles over ontbijten, ontbijt overslaan en weet je precies wat het beste is voor jouw doelstelling.
Is ontbijten gezond?
Allereerst gaan we kijken naar het gezegde wat iedereen kent. Is ontbijt namelijk echt de meest gezonde maaltijd van de dag? Maakt de tijd waarop je je eerste maaltijd eet zo veel uit dan?
In principe is het waar. Mensen die ontbijt eten zijn over het algemeen gezondere mensen. Ze hebben bijvoorbeeld een kleiner risico op overgewicht, obesitas en een lager risico op verschillende chronische ziekten. Om deze reden raden veel experts aan om ontbijt niet over te slaan, aangezien het dus zo goed voor je is.
Maar is het eten van ontbijt daadwerkelijk de oorzaak van de toename in de gezondheid? Dat is namelijk nog niet bewezen.
Wel is het zo dat mensen die wel ontbijt eten een gezondere leefstijl hebben, betere voedingskeuzes maken en over het algemeen meer structuur in hun dag hebben dan mensen die geen ontbijt eten.
Ook is het bewezen dat mensen die altijd ontbijt eten gemiddeld een gezonder dieet hebben dan mensen die geen ontbijt eten. Ook doen de mensen die ontbijt overslaan gemiddeld meer roken, drinken en minder sporten.
Het is dus niet zo dat ontbijt eten er voor zorgt dat je gezonder bent. Het is inmiddels wel bewezen dat de mensen die prioriteit geven aan hun ontbijt over het algemeen ook andere gezonde voeding- en leefstijlgewoontes hebben.
Ben je dus bewust met je leefstijl, eet je gezond, sport je regelmatig maar eet je niet graag ontbijt? Dan is dat helemaal prima. Ben je iemand die probeert af te vallen maar moeite heeft met structuur in zijn of haar dag vinden? Probeer dan wel te ontbijten. Dit zorgt er namelijk voor dat je al 1 goede maaltijd voor die dag af kan schrijven!
Val ik sneller af door ontbijt over te slaan?
Wanneer mensen als doel vetverlies hebben, is een van de opties die ze vaak overwegen om het ontbijt over te slaan. Een maaltijd minder zorgt er voor dat je minder calorieën binnen krijgt en dus afvalt, toch? Klinkt logisch.
Maar hier zit een addertje onder het gras. Er is recentelijk een onderzoek geweest die keek naar mensen die wel ontbijt aten en naar mensen die het oversloegen met als doel om af te vallen.
Aan het einde van de studie die 4 maanden duurde was er geen verschil tussen de 2 groepen. Het maakte simpelweg niet uit of de mensen ontbijt oversloegen of niet. De groep die dit wel deed compenseerde dit vervolgens onbewust bij hun lunch en avondeten.
Het heeft dus met betrekking tot afvallen weinig zin om je ontbijt over te slaan. Je gaat dit er toch onbewust later op de dag bij eten.
Wil je echt op de lange termijn afvallen? Kijk dan eerst naar de voedingskeuzes die je maakt gedurende de dag. Het tijdstip waarop je je voeding eet maakt niet uit.
Wat is een gezond ontbijt?
De vraag blijft echter, wat is nu een “gezond” ontbijt? Het ene ontbijt is namelijk het andere niet. Een croissant met een kop koffie geven je namelijk niet hetzelfde effect dan een voedzaam, gezond ontbijt.
Een gezonde maaltijd in de ochtend bestaat over het algemeen uit 4 factoren:
- Een eiwitbron (Kwark, yoghurt, eiwitpoeder, eiwit van een ei)
- Vezelrijk graan (volkoren brood, havermout)
- Gezonde vetbron (eigeel, avocado, olijfolie)
- Fruit of groente
Onderzoek laat namelijk zien dat een combinatie van vetten en eiwitten er voor zorgen dat je langere tijd vol zit. En dat is precies wat je wil bij een goed ontbijt! Dit zorgt er namelijk voor dat je later op de dag en rond lunchtijd ook gezondere keuzes maakt, aangezien je minder snel een energiecrash gaat krijgen en gaat grijpen naar makkelijkere, ongezondere opties.
Voorbeelden van een ontbijt met bovenstaande factoren zijn:
- 0% vet griekse yoghurt met noten, blauwe bessen en volkoren muesli
- Roerei met spinazie (of andere groenten zoals paprika, champignons etc.) en een banaan
- Havermout met halfvolle of magere melk uit de magnetron met fruit, schepje eiwitpoeder, klein beetje pindakaas
Over het algemeen raad ik niet aan om je ontbijt vloeibaar te drinken in de vorm van een smoothie of een sapje. Dit zorgt namelijk niet voor hetzelfde volle effect wat je hebt bij een maaltijd. Dit komt voornamelijk omdat je er ook niet op hoeft te kauwen, aangezien je lichaam dit ook als maatstaaf voor verzadiging gebruikt. Een vast ontbijt met wat bite is dus het beste om vol te blijven!
Conclusie
Het bewijs is dus duidelijk. Er is niks speciaal aan ontbijt zelf. Alleen de mensen die wel regelmatig ontbijt eten geven vaak meer prioriteit aan hun gezondheid en hun gewicht, wat er voor zorgt dat deze mensen dus gemiddeld gezonder zijn en minder wegen dan mensen die ontbijt wel overslaan.
Echter blijft structuur in je maaltijd wel een heel belangrijk aspect van vetverlies en afvallen. Structuur en planning in je maaltijden zorgen er namelijk voor dat je veel minder snel de fout in gaat met snelle, ongezondere opties.
“A failure to plan is a plan to fail.”
En dit geldt dus ook voor je maaltijden! Een structureel ontbijt kan dus een hele goede stap zijn om dus meer structuur in je maaltijden aan te brengen, en dus misschien wel een logische stap voor jou.
Onthoudt dus dat er niets magisch is aan een ontbijt wel eten. De magie zit hem juist in de structuur en de gewoonte die het voor je brengt!
Wil je meer blogs lezen zoals deze? Klik dan hier